info@restaurantfolkerts.nl 0515 54 15 90

OVER ONS

Historie Workum

Workum heeft sinds 1399 stadsrechten en is daarmee een van de jongste Friese elf steden. De stad bestond uit de Wymerts, een gegraven waterweg die de haven met de Friese binnenmeren verbond, en huizen langs dat water. Sinds de Wymerts in 1785 gedempt werd, is er in het midden een plein, de Merk, aangelegd. In 2012 is dit plein uitverkozen tot mooiste plein van Friesland.

Historie pand

Al in 1825 werd er op deze plek een pastorie vermeld, waarvan de sporen nog in het huidige pand zijn terug te vinden. Het pand is door middel van een ondergrondse gang verbonden met de Sint Gertrudiskerk. Dit wordt hedendaags ook gekenmerkt door het looppad op de Merk.

Het huidige hoekpand onder hoog schilddak werd in 1825 op dit plein gebouwd. Het heeft een kroonlijst onder schilddak met triegliefen en sierlijke modillons. Ook hangt er een Sint-Petrus beeldje aan de muur. Maar hoe komt dat beeldje aan de muur? Daarover is het volgende verhaal bekend:

Vroeger heeft dit beeld een plek aan de muur gehad van de pastorie die dichtbij de kerk stond. Dat was toen de woning van de pastoor. In roerige tijden van de hervorming werd er nog aan de kerk gebouwd. Het zou een rooms-katholieke kerk worden, maar dat veranderde. De hervormden namen het over. Ze bouwden de kerk af en verwijderden alle roomse elementen. Ze moesten niets van heiligenbeelden hebben, dus die werden verwijderd, of sterker nog, kapotgemaakt. Om ruimte te maken hebben ze de woning van de pastoor ook gesloopt. Alles werd gesloopt en het Sint-Petrus beeld werd weggegooid. Aan de andere kant van de Merk bouwden ze later voor de dominee een nieuwe pastorie.

Maar wat was nou het rare…

Op een vroege ochtend, toen de eerste Workumers over de Merk liepen, zagen ze ineens dat het Sint-Petrus beeldje in de nieuwe pastorie hing. ‘Wie heeft dat nou opgehangen?’ vroegen de mensen zich af. Ze haalden het van de muur en gooiden het voor de tweede keer op de puinhoop.

Maar tot de grote verbazing van de Workumers hing het beeldje de volgende ochtend weer aan de muur van het huis van de dominee en hebben ze het maar laten hangen.

De mensen begrepen wel dat er meer achter zat. En ook al is het pand al lang geen pastorie meer, het beeldje van de heilige Petrus zit er nog steeds. Het is één van de oudste monumenten van de stad.

Historie Restaurant Folkerts

In 1960 heeft Gerrit Folkerts het bedrijf overgenomen van Lieuwke Mensonides. Destijds was het een banketbakkerij. In de loop van de jaren zijn de gebroeders Douwe en Bauke, zonen van Gerrit, ook ingestroomd in het bedrijf en hebben het in 1984 overgenomen. Intussen was de firma op de vrijdag- en zaterdagmiddag ook begonnen met het verkopen van kroketten via een luikje in de winkel. Het wekt dan ook geen verwondering dat de firma met een lunchroom is begonnen. Na enkele grondige verbouwingen, waarbij alle voorzieningen zijn vernieuwd en de originele elementen in ere zijn hersteld, zijn wij klaar om u in ons huidige restaurant te ontvangen en laten genieten van onze culinaire passie in een gemoedelijke en gastvrije sfeer.

Sinds 2022 is er een doorgang gemaakt vanuit ons restaurant naar het Jopie Huisman museum.